Contact

Van Lawick van Pabststraat 43  6814 HB Arnhem Nederland

 +316 5515 1118

BTW: NL81 791 4420 B01

KVK: 5510 2735

De geschiedenis van de toekomst

Wie van u staat op dit moment daar waar u 20 jaar geleden dacht nu te zullen staan? Of: wie heeft de gang van zijn of haar leven correct voorspeld? Wie had dat graag wél  gekund?

‚Äč

Wat weten we eigenlijk van onze toekomst? Wat is onze toekomst feitelijk? Toekomst is een fraai verpakt mentaal concept dat we bedacht hebben om onze diepste angsten over de onzekere tijd die komen gaat te bezweren. Een concept dat probeert om ons verleden zo te vertalen in voorspellingen, dat we onze toekomst met een geruster hart tegemoet kunnen zien. Met andere woorden, we gebruiken de beelden die we hebben over dat wat achter ons ligt, om de mist van dat wat voor ons ligt te doorschijnen. Hetgeen niemand met enige nauwkeurigheid blijkt te kunnen.

 

Wat we meegemaakt hebben bepaald hoe we kijken naar onszelf, onze wereld, onze historie. Een zondagskind kijkt blijvend anders naar de wereld dan een kind dat slachtoffer geweest is. Een tweede huwelijk is anders van kleur en toon dan het eerste. Een Jood kijkt anders dan een Moslim of Calvinist. We bouwen allemaal onze eigen vooropgezette meningen, vaste overtuigingen en ons heilige ‘weten’. Omdat twijfelen taboe is trekken we dit ‘weten’ graag door naar de dag van morgen of volgend jaar. Een houvast van denkbeelden, dat verpulvert als de toekomst zich ontvouwt. 

 

Omdat de toekomst per dag komt, trekken we onze jas van ‘zeker weten’ elke dag weer opnieuw aan, waarmee we trachten te ontsnappen aan die koerswijzigingen van het leven. Met behulp van hindsight bias herovert onze ratio de gelopen koers en tovert haar om tot veilige logica.

Toekomst is dus net als verleden een erfenis van beelden en ervaringen. Alleen niet als terugblik vertaald, maar als vooruitblik. En daarmee is onze toekomst, net als ons verleden allemaal geschiedenis. Waarvan acte.